Hvordan påvirker søvn din hjerne?

Søvn er en fysiologisk, psykologisk og biologisk proces, der regulerer kroppens indre ur. Det regulerer også dets genoprettende funktioner. Dagens pres for at falde i søvn stiger og fortsætter derefter hele natten, indtil du føler dig træt eller begynder at gabe. Mennesker er blevet så afhængige af søvn, at de ikke kan få nok. Denne tilstand er også kendt som cerebral udmattelse. Hjernen kan ikke fungere ordentligt, hvis den ikke får nok søvn.

Hjernen er afgørende for at regulere søvn og vågenhed. Det regulerer kroppens stofskifte og energiniveau – via sleepzone.dk. Immunsystemet, synaptisk optimering og hjernemodning understøttes alle af søvn. Den evolutionære tilpasning af søvn stammer fra fugle. Hjernen regulerer søvn gennem en række mekanismer, herunder gener og neurotransmittere. Den vigtigste af disse processer er døgnrytmen. Dens manifestationer varierer med alder, livsfase og køn.

Søvnens kvalitet og længde påvirkes af vores søvndrev. Det styres af kroppens ønske om at sove. Ønsket om at sove stiger hele dagen og når derefter et bestemt punkt. Selvom sovende ikke kan tvinge sig selv til at gå i seng, når de føler sig sultne, kan de få sig selv til at falde i søvn, når de er trætte. Microsleep-episoder kan forekomme i stressede situationer og kan udløses enten af en droning højttaler eller et afdelingsmøde.

Der er tre faser at sove: ikke-REM, REM og dyb søvn. Hvert trin har sin egen neuronale aktivitet og hjernebølger. Alle tre faser af søvn er mulige, men REM-søvn varer længere mod morgenen. REM-søvn giver os mulighed for at konsolidere nye oplevelser i varige minder. Hvordan påvirker dette vores søvn? Nedenfor er nogle forskelle mellem stadierne.

Vores biologiske ur styrer, hvor længe vi forbliver vågne, når vi er trætte eller vågne. Vores døgnrytme styrer, hvor meget søvn vi får hver nat. For at regulere kropstemperatur og hormonsekretion og blodtryk bruger vores hjerne lys og mørke. Vores døgnrytme påvirkes af lysniveauet i vores miljø. Et bad om morgenen kan forbedre din søvnkvalitet.

Forskning viser, at søvn er afgørende for dit helbred. Kroppen og sindet kan bremse og præstere på et højere niveau, når de sover. Søvnmangel kan påvirke vores humør, mentale ydeevne, energiniveau og endda vores evne til at sove. Hvis vi er trætte, kan vi ikke udføre vores job godt. Vi er nødt til at sove for at være opmærksomme. Du kan have en række sundhedsmæssige problemer, hvis du ikke får nok hvile. Her er nogle af de mest almindelige søvnforstyrrelser.

Den globale økonomi og tilstedeværelsen af 24/7 industrier er to af hovedårsagerne til søvnløshed. Vores liv er blevet mindre fredeligt på grund af det øgede antal skifteholdsarbejdere. Andre faktorer, der kan påvirke søvn, omfatter fysiske tilstande som rygsmerter eller gigt. Hedeture, præmenstruelt syndrom og overgangsalderen kan alle påvirke søvnen. Mangel på søvn kan påvirke vores evne til at fungere godt i løbet af dagen og endda føre til kronisk sygdom.